GratisConsult GratisConsult GratisConsult
 

Tandvlees

Het hebben en houden van een gezond gebit is alleen mogelijk als letterlijk en figuurlijk aan de basis gezond tandvlees en gezond kaakbot liggen.

Gezond tandvlees is roze van kleur, ligt strak om tanden en kiezen en bloedt niet als u uw tanden poetst.

Is het tandvlees rood, gezwollen en/of bloedt het bij het poetsen, dan is er sprake van tandvleesontsteking (gingivitis). Uw volledige tandvlees kan ontstoken zijn, maar het kan ook op een enkele plaats voorkomen. Ontstoken tandvlees doet zelden pijn, maar is bij aanraking – poetsen, flossen – wel gevoelig.

Oorzaak
De oorzaak van ontstoken tandvlees is tandplak, met name op de rand van tand/kies en het tandvlees. De bacteriën in de plak zorgen voor de ontsteking. Als tandplak niet goed wordt verwijderd, verkalkt het tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich gemakkelijk weer nieuwe plak, waardoor het tandvlees steeds meer ontstoken raakt.

Uiteindelijk kan zelfs het kaakbot worden aangetast en komen tanden en kiezen los te staan.

Heeft de tandvleesontsteking zich uitgebreid naar het kaakbot, dan spreken we van parodontitis.

Herstellen/voorkomen
Ontstoken tandvlees is een serieus probleem. Het kan alleen kan herstellen of worden voorkomen door een goede mondhygiëne.

Alle tandplak moet dagelijks worden verwijderd. Dat betekent minstens tweemaal per dag tandenpoetsen en dagelijks de plak tussen de tanden verwijderen met behulp van tandenstokers, ragers of flossdraad.

Heeft u vragen over mondhygiëne of blijft u problemen houden met uw tandvlees, aarzel dan niet de mondhygiënist of profylaxe-assistente om advies te vragen.

A A A
Deel |