GratisConsult GratisConsult GratisConsult
 

Tanderosie voorkomen

Tanderosie is het oplossen van tandglazuur door de inwerkingen van zuur. Tanderosie is niet makkelijk te herkennen. Voorkomen is dus van groot belang.

Tanderosie word meestal pas laat ontdekt, bijvoorbeeld als het uiterlijk van tanden en kiezen verandert: voortanden worden korter en doorschijnender, tanden worden (plaatselijk) geler of krijgen donkere plekken. In de knobbels van de kiezen kunnen putjes ontstaan en in een later stadium kunnen de knobbels zelfs helemaal verdwijnen.
Vullingen in tanden en kiezen zijn niet gevoelig voor erosie, dus deze kunnen boven het tandoppervlak gaan uitsteken.

Oorzaak tanderosie
Tanderosie wordt voornamelijk veroorzaakt door de zuren in onze voeding. Ook maagzuur, oprispingen en braken kunnen als men hier vaak last van heeft tanderosie veroorzaken.

Fris- en sportdranken (ook lightdranken) zijn fris van smaak door het toegevoegde fosforzuur. Vruchtensappen bevatten zelfs nog meer zuur. Vuistregel is: hoe zuurder de drank of het voedsel, des te slechter zijn ze voor uw gebit.

Ook (gezond) eten kan schadelijk zijn voor uw gebit. Citrusvruchten, appels, bramen, bessen, maar ook jam en mayonaise bevatten veel zuur en veroorzaken dus tanderosie.

Tanderosie voorkomen
Om tanderosie zo veel mogelijk te voorkomen zijn deze regels van belang.

  • Houd zure producten zo kort mogelijk in de mond.
  • Beperk het aantal malen dat u eet en/of drinkt. Eet drie maaltijden per dag en beperk het aantal tussendoortjes tot maximaal vier. Een drankje telt hier als 'tussendoortje'. 
  • Poets tweemaal daags uw tanden met een zachte borstel en gebruik een fluoride tandpasta. 
  • Reinig eenmaal per dag de ruimten tussen tanden en kiezen met flossdraad, tandenstokers of ragers. 
  • Eet of drink een uur voordat u uw tanden poetst geen zure producten. Het glazuur wordt zachter door de inwerking van het zuur. Tandenborstel en tandpasta hebben dan een schurende werking dus zou u de glazuurlaag gemakkelijk kunnen wegpoetsen.
A A A
Deel |