GratisConsult GratisConsult GratisConsult
 

Melkgebit

Een volledig melkgebit bestaat uit twaalf tanden en acht kiezen. Het melkgebit zorgt er niet alleen voor dat het kind goed kan bijten en kauwen, maar is ook belangrijk bij het (leren) spreken en de ontwikkeling van gezicht en kaken.
Het eerste melktandje breekt door tussen de zesde en de negende maand; de laatste melkkies verschijnt tussen de 24e en 30ste maand.

Omdat het kind na het melkgebit een blijvend gebit krijgt, wordt ten onrechte wel
eens gedacht dat de verzorging van het melkgebit minder belangrijk is. Het tegendeel is echter waar. Onvoldoende verzorging van het melkgebit kan tandvleesontstekingen veroorzaken, waardoor het kind slechter kan gaan eten. Daarnaast kan het de gezondheid van het blijvend gebit beïnvloeden. Als slechte melktanden of kiezen moeten worden getrokken, kunnen de tanden van het blijvend gebit elkaar verdringen of scheef gaan groeien.

Om gaatjes en tandvleesproblemen te voorkomen moet het melkgebit goed worden gepoetst.

•Begin met poetsen vanaf het moment dat het eerste tandje is doorgebroken. Bij kinderen tot twee jaar is eenmaal per dag poetsen voldoende. Vanaf het tweede jaar moet tweemaal per dag worden gepoetst.
•Gebruik voor het poetsen een speciale peuter-tandenborstel en een fluoride-peuterpasta. Fluoride is een natuurlijk stof die tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën.
Neem het kind vanaf het tweede jaar gerust mee naar de tandarts, bijvoorbeeld als u zelf voor controle gaat. Na de controle van uw gebit, kan dan ook het kind even in de stoel plaatsnemen. Als een kind geregeld de praktijk bezoekt, leert het dat tandartsbezoek er gewoon bij hoort.

A A A
Deel |