GratisConsult GratisConsult GratisConsult
 

Kunstgebit

Hoewel onze tandheelkundige zorg erop is gericht uw eigen tanden en kiezen gezond te behouden, kan het moment komen dat u moet overgaan op een kunstgebit.

Voordat de eigen tanden en kiezen worden getrokken, maakt de tandarts een afdruk van uw kaak, met behulp waarvan het tandtechnisch laboratorium het kunstgebit zal maken.

Vraag om een GRATIS CONSULT bij de Gebitsproblemen.nl specialist in uw regio via:
0164  271077 of volg de
3 stappen op de website

De drie meest voorkomende protheses zijn:

De immediaat prothese.
Bij deze prothese wordt nadat de afdruk van de kaak is gemaakt, eerst het kunstgebit vervaardigd. Als dat klaar is worden tanden en kiezen getrokken, waarna het gebit direct in de mond wordt geplaatst. Op die manier zorgt het gebit voor een goede wondbedekking, dus een goede genezing.

De overkappingsprothese.
Als de wortels van sommige tanden en kiezen nog goed zijn, kunnen deze uitstekend als steun voor het kunstgebit dienen. In dat geval wordt een overkappingsprothese gemaakt, die steviger in de mond zit.

De overkappingsprothese op implantaten
Dit is eveneens een overkappingsprothese, maar dan een die zit 'vastgeklikt' op een aantal implantaten. Deze titaniumschroefjes worden in de kaak geplaatst door de tandarts-implantoloog. Als deze schroefjes stevig in het kaakbot zijn vastgegroeid worden daarop 'drukknopjes' of een staafconstructie gemaakt, waarop het kunstgebit vervolgens wordt vastgeklikt. Als de kaakhoogte zo gering is dat een  gewone prothese onvoldoende houvast heeft om te kunnen functioneren, dan kan een dergelijk 'klikgebit' uitkomst bieden. Lees hier meer over een klikgebit

Het trekken van de eigen tanden en kiezen gebeurt – mede afhankelijk van de prothese die wordt geplaatst - in één of twee keer.

De tandarts, mondhygiëniste of profylaxe-assistente zal u na plaatsing van de prothese advies geven met betrekking tot het reinigen om zo uw gebit mooi en de mond gezond te houden.

Natuurlijk moet u in het begin wennen aan uw kunstgebit. Eten kan de eerste dagen lastig zijn en ook aan het praten met het gebit moet u wennen.

Na zo'n twee maanden zult u merken dat uw gebit wat losser zit. Dit komt omdat de kaak is genezen en inmiddels wat geslonken. De tandarts kan het gebit weer passend maken door aan de binnenkant een nieuwe laag aan te brengen.

Ook in de jaren erna heeft u af en toe de tandarts nodig om aanpassingen aan het kunstgebit aan te brengen, omdat de mond verandert en de kaak slinkt. Beter is dus geregeld – zo eens in de twee jaar - een controlebezoek aan de praktijk te brengen.

A A A
Deel |