GratisConsult GratisConsult GratisConsult
 

Flossen

Hoe goed u ook poetst, tandplak tussen tanden en kiezen wordt met een tandenborstel niet goed verwijderd. Speciaal om deze tussenruimten schoon te houden worden flossdraad, tandenstokers en/of ragers gebruikt.
Flossdraad gebuikt u als de ruimte tussen tanden en kiezen smal is. Bij grotere tussenruimten zijn tandenstokers en/of ragers aan te bevelen.

Tandplak bestaat uit bacteriŽn en producten van bacteriŽn. Wanneer tandplak in de mond achterblijft kunnen deze bacteriŽn gaatjes en tandvleesontstekingen veroorzaken. Niet-verwijderde plak verhardt tot tandsteen, waaraan zich gemakkelijk weer nieuwe plak hecht. Het tandvlees zal zo steeds verder ontstoken raken met het risico dat ook het onderliggende kaakbot wordt aangetast. Er kan uiteindelijk zoveel kaakbot verdwijnen dat tanden en kiezen los komen te staan.

Hoe flossen?
Flossdraad bestaat in vele diktes, met en zonder waslaagje.

  • Neem een stuk flossdraad van zo'n 40 centimeter voor het hele gebit, wikkel de uiteinden losjes rond de middelvingers en houd een stuk van drie centimeter strak tussen beide duimen en wijsvingers.
  • Breng de draad voorzichtig met heen- en weergaande bewegingen door het punt waar tanden en kiezen elkaar raken (contactpunt). Trek de draad strak om tand of kies, vlak onder het tandvlees, en haal de draad met korte heen- en weerbewegingen terug tot het contactpunt.
  • Trek de draad hierna strak om de aangrenzende zijkant van tand of kies, vlak onder het tandvlees, en maak dezelfde bewegingen. 
  • Trek de draad via de zijkant uit de mond (niet terughalen via het contactpunt).
  • Ga door naar de volgende tand of kies en gebruikt voor iedere tussenruimte een nieuw stukje flossdraad.

In het begin kan flossen lastig en zelfs pijnlijk zijn. Het tandvlees kan gaan bloeden, omdat het ontstoken is. Maar als u dagelijks flosst wordt het steeds minder pijnlijk, zal de tandvleesontsteking verdwijnen en stopt ook het bloeden.

Bloedend tandvlees kan ook het gevolg zijn van een verkeerde floss-techniek.
Vraag bij twijfel dan ook advies aan de mondhygiŽnist of profylaxe-assistente.

A A A
Deel |