GratisConsult GratisConsult GratisConsult
 

Wanneer een beugel?

Redenen voor het aanmeten van een beugel zijn onder meer:

  • als de boventanden naar binnen staan en de ondertanden naar voren;
  • als de tanden te ver uit elkaar staan; 
  • als de tanden scheef 'groeien'; 
  • bij een 'overbeet'; 
  • als de tanden niet recht op elkaar staan.

Het is de orthodontist die adviseert welke beugel het beste eindresultaat zal opleveren.

Er bestaan verschillende soorten beugels:

De uitneembare beugel.
Een plastic plaatje waaraan veren zijn bevestigd die ervoor zorgen dat kiezen en tanden verplaatst worden. Hoewel deze beugel uitneembaar is, zal voor het bereiken van een goed resultaat de beugel wel 24 uur per etmaal moeten worden gedragen.

De lipbumper.
Een beugel die achter de onderlip wordt geplaatst. De onderlip duwt tegen de bumper. Die druk zorgt ervoor dat de kiezen naar achteren worden geduwd.

De activator.
Een beugel die wordt gebruikt als blijkt dat de stand van de kaken incorrect is. Door middel van de activator een plastic bijtblokje wordt geprobeerd de groei van de kaak naar voren 'te sturen'.

De buitenbeugel.
Een beugel waarmee de kiezen en tanden in de bovenkaak naar achteren worden getrokken. Om voldoende kracht te genereren kan een buitenbeugel in de nek of op het hoofd worden bevestigd.

De vaste beugel.
Een beugel om tanden en kiezen fraai in rij te krijgen. Om de kiezen worden bandjes geplaatst en op de tanden 'slotjes', die door middel van een draad met elkaar zijn verbonden.

De sutuurexpansie.
Een beugel bestaand uit bandjes om vier kiezen in de bovenkaak met daartussen een schroef. Door de schroef regelmatig iets aan te draaien wordt de bovenkaak verbreed.

A A A
Deel |