GratisConsult GratisConsult GratisConsult
 

Tandheelkundige implantologie een aanspraak voor iedere Nederlander!

Met ingang van 1 januari 1989 is het voor de tandarts mogelijk geworden om bij volwassen ziekenfondsverzekerden van 18 jaar en ouder tandheelkundige implantaten in te brengen. Hierbij golden wel voorwaarden, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van een sterk geslonken tandeloze kaak bij de patiŽnt.
Alhoewel het relatieve aantal volledig tandeloze patiŽnten de laatste jaren een dalende tendens vertoont, draagt nog meer dan 60% van de mensen van 65 jaar en ouder een volledige gebitsprothese. Totaal zijn er meer dan 3 miljoen prothese dragers waardoor Nederland het hoogste percentage tandelozen heeft per hoofd van de bevolking in Europa!

In de beginperiode (1989) kregen in Nederland circa 4000 personen weer een vast kunstgebit met behulp van implantaten. Tegenwoordig zijn het er meer dan 450.000 die de behandeling succesvol hebben ondergaan.  Per 1 januari 2009 heeft iedere Nederlander aanspraak op implantaten in de tandeloze kaak met een (bescheiden) eigen bijdrage van Ä 125,- per kaakdeel.

Sinds 2002 is het aanbrengen van 2 implantaten met overkappingsprothese een wereldwijd geaccepteerde eerste behandelingoptie, met name voor de niet meer ďafschepenĒ met een loszittende onderprothese, daar waar implantaten in de onderkaak een hoge behandelgarantie geven. De tevredenheid van patiŽnten nŠ implantatie is erg groot. Velen steken niet onder stoelen of banken, dat zij dit eigenlijk 10 jaar eerder hadden moeten laten doen.

Het grote aantal tandelozen per hoofd van de bevolking is mede een gevolg van de wijze van tandheelkundige zorgverlening tot eind zeventiger jaren van de twintigste eeuw. Vele met gebitsproblemen zijn hierdoor geremd in hun sociale contacten en hebben vaak ook andere medische problemen als gevolg van tandeloosheid.

 

 

A A A
Deel |