GratisConsult GratisConsult GratisConsult
 

Een op implantaten verankerd kunstgebit verbetert de voedingstoestand

Een eenvoudige, volledige gebitsprothese die vastzit aan implantaten in het kaakbot (een klikgebit) verbetert op korte termijn de voedingstoestand van kunstgebitdragers. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij lichaamsgewicht, enkele bloedwaarden en stoelgang van twee groepen kunstgebitdragers werd vergeleken.

Van 60 mensen van 65 tot 75 jaar met een volledig kunstgebit, die problemen hadden met kauwen, kreeg de helft een nieuwe prothese aangemeten. Dat was gewoon een goedpassend kunstgebit. De overige dertig kregen twee implantaten in de onderkaak geschroefd, waarop met twee drukknopjes een kunstgebit kan worden geklikt. Zo'n moderne vorm van het aloude kunstgebit heet een overkappingsprothese. Vooraf had een diŽtiste gewicht, vetgehalte, bloedwaarden en eetgewoonten geregistreerd. Na 6 en 12 maanden was er een opvallend verschil ontstaan in eetgewoonten. De implantaatdragers voelden zich veel minder beperkt in hun voedselkeuze. Deze groep was significant dikker geworden dan de eerste groep, en vertoonde een toename in de concentratie in het bloed van serumalbumine. Het serumalbuminegehalte is een bekende indicator voor algemene gezondheid en voedingsconditie.

Constipatieachtige klachten bleken in de implantaatgroep minder voor te komen dan in de eerste groep. Ook het ijzergehalte en vitamine B12 namen toe. Dat wijst erop dat de mensen met het implantaat veel beter vlees konden kauwen dan de dragers van conventionele kunstgebitten.

In Nederland leven bijna 2 miljoen dragers van een volledig kunstgebit. Dertig jaar geleden waren het er nog ruim 3,2 miljoen. Ongeveer 800.000 mensen in ons land hebben ernstige problemen met het gebruik van dit hulpmiddel. Het ding schiet los met eten en praten. Sommigen dragen de prothese helemaal niet meer en voeden zich, dag in dag uit, met soep, pap en yoghurt. Vooral de sterk geslonken onderkaak is de boosdoener. De komst van de implantaten, de kunstworteltjes van titanium die operatief in de kaak worden gebracht, is voor grote groepen prothesedragers een uitkomst.

Eerder onderzoek wees al uit dat mensen met een volledig kunstgebit harde en taaie voedselsoorten niet meer eten en daardoor vaak een gebrek hebben aan eiwitten, vezels, ijzer en sommige vitaminen. Met dit onderzoek is voor het eerst aangetoond dat het probleem met implantaatgedragen kunstgebitten grotendeels te verhelpen is

A A A
Deel |