GratisConsult GratisConsult GratisConsult
 

Weer gewoon praten, eten en… zoenen

 

KUNSTGEBITPROBLEMEN VERLEDEN TIJD

 

 

In Nederland zijn er zo’n 3 miljoen mensen die een kunstgebit dragen. Meer dan de helft daarvan ondervindt daarbij kleine tot grote problemen. Dat de meeste klachten tegenwoordig probleemloos kunnen worden verholpen is helaas nog onvoldoende bekend.

 

Veel terugkerende klachten, waar mensen liever niet mee te koop lopen, zijn pijnlijke rode mondhoeken, geďrriteerd tandvlees, spraakbelemmering en verminderd kauwvermogen. Het is bekend dat er zelfs maag- en spijsverteringsproblemen en/of hoofdpijn en oorpijn uit voortkomen. Deze problemen die het traditionele kunstgebit met zich kunnen meebrengen, komen hoofdzakelijk doordat het kaakbot langzaam slinkt waardoor het gebit na verloop van tijd telkens weer zijn pasvorm verliest en los komt te zitten. Steeds weer terugkerende correcties zijn hier door noodzakelijk of dagelijks gepruts met kleefpasta’s. Dat dit afbreuk doet aan het zelfvertrouwen van veel mensen is duidelijk. Opmerkingen als “ik durf mijn man geen echte zoen meer te geven” en “ik durf mij zonder kunstgebit niet te vertonen, ook al doet dat nog zo’n pijn” of “ik durf niet meer breeduit te lachen” worden vaak geuit.

 

KLEINE INGREEP

Gelukkig is er de laatste jaren in de wereld van de tandheelkunde veel veranderd en volgen de nieuwe technische mogelijkheden elkaar snel op. Dit geldt vooral voor het toepassen van kunstwortels of implantaten. Op dit gebied heeft zich een ware revolutie voltrokken. Vroeger was het nog een vrij stevige ingreep maar vandaag de dag stelt het vrij weinig meer voor. In twee bezoeken van ca. 30 minuten worden de implantaten in de kaak geplaatst en twee tot drie maanden later (ondertussen kan het oude kunstgebit gewoon worden gedragen) wordt het kunstgebit er muurvast op geklikt. Het gevolg is dat het kauwvermogen weer helemaal terug is en er gerust in een appel of biefstuk kan worden gebeten. Ook komen de natuurlijke spraakklanken weer terug.

 

KOSTEN IMPLANTATEN

Er bestaan veel misverstanden over de kosten van een uitneembare prothese. Het plaatsen van implantaten is een dure aangelegenheid, maar de zorgverzekeraars deze behandelingen gewoon vergoeden is nauwelijks bekend. Men betaalt niet meer dan een eigen bijdrage van  € 125,- per kaakdeel. Niet veel om weer breeduit te lachen, eten en… zoenen. Dus niet telkens weer een seniorenmenu bij dezelfde, bekende restaurants.

Mer over kosten implantaten, Meer over kunstgebit op implantaten (klikgebit)

 

ALS EIGEN TANDEN

De slagingspercentages zijn vandaag de dag zeer hoog dus waarom nog slechts 0,5% van de kunstgebitdragers deze stap heeft gezet is op z’n minst vreemd te noemen. Waarschijnlijk komt dit doordat mensen die de stap wel durfden zetten er liever niet meer over praten, want die doen liever net alsof ze de eigen tanden nog hebben.

 

MONDLIFTING

Het is een stuk eenvoudiger om een goed vastgeklikt kunstgebit zodanig te laten functioneren dat de oorspronkelijke vorm van de mond weer terugkeert. Een ideaal vormgegeven “cosmetisch” kunstgebit met de tanden zoveel mogelijk in de oorspronkelijke stand geplaatst kan een mondliftend effect teweegbrengen dat onnodige huidplooien voorkomt.

Denkt u ook  in aanmerking  te komen voor een implantaatgedragen prothese?  

En herkent u zich in bovenstaand artikel dan kunt u voor advies of een vrijblijvend consult terecht bij een van de Gebitsproblemen.nl specialisten.

 

A A A
Deel |