GratisConsult GratisConsult GratisConsult
 

‘20% kunstgebitdragers loopt risico op kaakbotslijtage’

In Nederland dragen zo’n twee miljoen mensen een kunstgebit. Zo’n twintig procent daarvan loopt het risico op kaakbotslijtage vanwege verkeerde belasting. Door ‘op tijd’ tandwortelimplantaten te plaatsen wordt dit tegengegaan.

Inmiddels wordt preventief implanteren in de onderkaak al veel toegepast, maar nog niet in de bovenkaak. Door ook in de bovenkaak ‘op tijd’ tandwortelimplantaten te plaatsen, kan veel ellende worden voorkomen. Dit wordt op 1 april aanstaande toegelicht door Hoogleraar Orale
Implantologie Prof. Dr. Gert J. Meijer in zijn oratie voor de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Eén van de gevaren van het dragen van een kunstgebit is dat, vanwege de ongunstige belasting, het kaakbot langzaam verdwijnt. Het is lastig te voorspellen hoeveel botslijtage onder een boven kunstgebit gaat optreden. Volgens Meijer spelen de kwaliteit van het bot en het eventueel knarsen of klemmen van de prothesedrager hierbij een belangrijke rol.

Jaarlijks ondergaan veel kunstgebitdragers een peperdure operatie waarbij slijtage van de bovenkaak wordt hersteld gebruikmakend van bot geoogst uit de bekkenkam. Vervolgens worden vier tot zes schroeven, zogenaamde tandwortelimplantaten, geplaatst, om te voorkomen dat het bot opnieuw wegslijt.

Volgens Meijer kan deze dure operatie worden voorkomen door het ‘op tijd’ plaatsen van tandwortelimplantaten. Meijer vindt het verbazingwekkend dat dit in de bovenkaak nog nauwelijks wordt toegepast. De laatste jaren is het succes van implantaten in de bovenkaak spectaculair gestegen, enerzijds omdat het oppervlak van het implantaat sterk verbeterd is en anderzijds omdat de implantaatpositie tegenwoordig driedimensionaal op de computer gepland wordt.

Vraag om een GRATIS CONSULT bij de Gebitsproblemen.nl specialist in uw regio via:
0164  271077 of volg de
3 stappen op de websiteA A A
Deel |